به گزارش پردیس امروز از خرداد؛ خبر درگذشت او را دقایقی قبل خواهرزاده دکتر فیروز نادری در صفحه شخصیاش اعلام کرد.
طی هفته های اخیر فیروز نادری، دانشمند ایرانی گفته بود که در پی یک حادثه از گردن به پایین فلج شده است.
زندگی و تحصیلات
فیروز نادری، زاده ۵ فروردین ۱۳۲۵، معاون پیشین مدیرکل تنظیم راهبردهای آزمایشگاه پیشرانش جت در ناسا و مدیرکل اکتشافات منظومهٔ شمسی (از ۱۵ اوت ۲۰۱۱) بوده است.
دکتر فیروز نادری معاون پیشین مدیرکل تنظیم راهبردهای آزمایشگاه پیشرانش جت در ناسا و مدیرکل اکتشافات منظومهٔ شمسی بود.
فیروز نادری اصالتا از طایفه دره شوری یکی از طایفههای ایل قشقایی است. او تحصیلات متوسطه خود را در ایران به اتمام رساند و پس از آن به ایالات متحدهٔ آمریکا مهاجرت کرد و تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی برق پی گرفت. وی دورهٔ کارشناسی خود را در دانشگاه ایالتی آیووا و کارشناسی ارشد و دکترای خود را در سالهای ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به اتمام رساند. نادری، پس از پایان تحصیل به ایران بازگشت و ضمن گذراندن خدمت سربازی، مدتی در مرکز سنجش از دور ایران فعالیت کرد.
فیروز نادری در هنگام مدیر فنی مرکز سنجش از دور ایران. روزنامه رستاخیز، ۱۸ شهریور ۱۳۵۷
وی در مدت همکاری خود با ناسا مشاغل فنی و مدیریتی متعددی را در زمینه ماهوارههای مخابراتی متحرک، رادارهای سنجش از دور، رصدخانههای تحقیقاتی اختر فیزیک، اکتشاف مریخ و سایر اجرام منظومه شمسی برعهده داشت. نادری از سال ۱۹۹۶ مدیر برنامه منشأ حیات ناسا بود. وی در سال ۱۹۷۶ به JPL پیوست و به عنوان مدیر آزمایشهای پروازی علوم فضا و مدیر طرح پراکندگی سنجی ناسا به کار پرداخت. علاوه بر اینها وی در مرکز مدیریت ناسا، سرپرستی برنامه فناوری ارتباطات پیشرفته ماهوارهای را بر عهده داشت و در JPL نیز مدیر برنامه ماهوارههای متحرک بود. وی از سال ۲۰۰۰ نیز مدیریت برنامه تازه تأسیس برنامه مریخ را بر عهده گرفت.
وظیفه مرکز برنامه مریخ آن است که تمام تحقیقات مربوط به مریخ را هدایت و برنامهریزی کند. وی، در فروردین ماه ۱۳۷۹ به سمت مدیر پروژههای اکتشاف مریخ منصوب شد در پی موفقیت کاوشگرهای مریخ، نادری به سمت معاون و مدیر ارشد برنامهریزی مرکز JPL (آزمایشگاه پیشرانش جت)، از مهمترین مراکز فضایی ناسا منصوب شد و در سمت جدید به عنوان مسئول طراحی برنامهها و راهبردهای مرکز، تجاربش در ماموریتهای مریخ را در مطالعه سایر بخشهای جهان از زمین تا کهکشانهای دور به کار بستهاست. وی همچنین مسئولیت طراحی چشمانداز راهبردی پنج تا ۲۰ ساله JPL را برعهده داشت. وی در سال ۲۰۱۱ به سمت مدیر پژوهشهای روباتیک منظومه خورشیدی منصوب گشت.
فیروز نادری در هنگام مدیر فنی مرکز سنجش از دور ایران. روزنامه رستاخیز، ۱۸ شهریور ۱۳۵۷
جوایز و افتخارات
- همکار از مؤسسهٔ هوانوردی و فضانوردی آمریکا (AIAA)
- دریافت جایزهٔ دوم ویلیام راندولف لاولیس از جامعهٔ فضانوردی آمریکا (۲۰۱۰)
- دریافت مدال افتخارِ جزیرهٔ اِلیس (۲۰۰۵)
- برندهٔ جایزهٔ لیبرال (۲۰۰۴)
- مدال رهبری برجستهٔ ناسا
- مدال خدمات برجستهٔ ناسا
- پس از ۳۶ سال، در فوریه ۲۰۱۶ ناسا به افتخار تلاشهای فیروز نادری سیارک ۱۹۸۹-EL1 منظومهٔ شمسی را به افتخار وی “نادری-۵۵۱۵” نامگذاری کرد.
بیشتر بخوانید؛ واکنش عجیب عطاالله مهاجرانی به حادثه فیروز نادری