به گزارش پردیس امروز به نقل از خبرگزاری فارس، یک شرکت دانش بناین با بومیسازی فناوری بافت پارچه سهبعدی ازنخ شیشهای، ایران را در جمع اندک کشورهای دارنده این فناوری قرار داد.
بومیسازی این فناوری، ایران را در شمار تا ایران ۵ کشور سازنده ماشین آلات و تولیدکننده منسوجات پیشرفته و اجزای پیشرفته ساختمان در سطح جهان قرار داده است.
با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همکاری فعالان فناور یک دانشبنیان، پارچه سه بعدی بافته شده با نخ شیشه و انواع صفحات کامپوزیتی تقویتشده با این نوع پارچه به شکل توخالی یا پرشده با انواع ملات سبک و سنگین ساخته میشود تا این راهحل نوآورانه و کاربردهای گوناگونش، به ارتقای صنعت ساختمان کمک کند.
این پارچهها و امکان تولید آنها در تعداد محدودی از کشورهای صنعتی، به عنوان یک فناوری سطح بالا شناخته میشود. اکنون اما فعالان فناور شرکت دانش بنیان نوآوران صنعت سیلک و پژوهشگران کشورمان پس از یک دهه، توانستند به بافت صنعتی این نوع پارچه و ثبت اختراع آن در ایران برسند.
پرکاربرد در ساختمانها
کاربردهای این محصول در صنعت ساختمان، حمل و نقل، راه، و ترابری، صنعت آب و فاضلاب، نفت و پتروشیمی، ساخت کانکسها، اتاقکها و پناهگاههای کامپوزیتی، سازهها و مستحکمساری آنها، گلخانههای صنعتی، عمران و تاسیسات شهری، محافظت از دیوارههای بتنی نمایان میشود.
از آنجاییکه بافتههای تولیدشده وارداتی، فناوری پیشرفتهای دارند، گران هستند و قیمت پایین محصولات ایرانساخت موجب شده است تا کاربرد آن در امور ساختمانی و به ویژه کف و سقف ساختمانها کاملاً موضوعیت داشته باشد.
همچنین با ویژگیهای منحصر بهفرد آن مانند سبکی و تحمل بار بسیار بالا، سهولت شکلدهی، عایق خوب صوتی، حرارتی، و رطوبتی، مقاومت در مقابل خوردگی و پوسیدگی؛ سرعت بالای اجرا؛ مقاوم در مقابل زلزله؛ کاهش شدید مصرف انرژی، زمینه تحولی در صنعت ساخت و ساز کشور فراهم شود.
نوآورانه اما ارزان
عرضه این محصول در جهان کاملاً جدید است و عمر حضور این محصولات در بازار جهانی، از دو دهه فراتر نمیرود. حدود ۲۰ سال است که فناوری آن، در اختیار چند کشور معدود قرار دارد و این شرکت دانشبنیان، تنها دارنده اختراع و مجوز این محصول در ایران به شمار میرود.
بازار جهانی این محصولات تاکنون به واسطه قیمت بالای این محصول در دنیا بیشتر معطوف به کاربردهای خاص و سطح بالا مانند صنایع هوا-فضا و دریایی و زیرسطحی، بدنه هواپیماهای سبک رادارگریز و بدنه قایقهای سبک و تندرو، پوشش برای زیر سطحیها و ماهوارهها بوده است، اما با افزایش حجم تولیدات، کاربردهای آن به سایر صنایع بزرگ نیز تعمیم پیدا میکند.
قیمت پارچههای تولیدی این شرکت بر اساس نوع، معادل یکسوم تا یکچهارم رقبای خارجی آن است. بنابراین، بسیاری از کاربردهای پارچههای بافتهشده از نخ شیشه به خصوص نوع سهبعدی آن که در خارج از ایران پر هزینه است، با استفاده از پارچههای تولیدی ایرانساخت بسیار باصرفه خواهد شد.
حجم بالای تقاضای صنعت ساختمان
بخش ساختمان کشور با توجه به اخذ تاییدیه نظریه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، همچنین انجام موفقیت آمیز پروژههای نمونه، خواهد توانست تقاضای گستردهای را برای صفحات کامپوزیتی شرکت فراهم آورد. تنها در حوزه ساختمان سالانه بیش از سیصد هزار مترمربع تقاضا در این حوزه پیشبینی میشود که شرکت با توجه به دانش فنی خود کاملاً قادر به تامین آن است.
بخش ساختمان نیازمند تایید مراجع استاندارد بینالمللی برای کاربری ساختمانی این محصولات است، که به واسطه بازار خاص این محصولات در صنایع هوا-فضا و نظامی، تاکنون چندان به آن پرداخته نشده است.
حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با حمایت از فرآیند دریافت استانداردها و مجوزها برای محصولات شرکتهای دانشبنیان، این مسیر را هموار میکند. وجود بازار سرمایه لازم اعم از سرمایه ثابت و درگردش در هر مرحله از چرخه حیات شرکتهای دانشبنیان، همچنین شرکای راهبردی که قادر به بازارسازی و رونق بخش تقاضا هستند در توسعه محصولات دانش بنیان نقش دارند. در این حوزه نیز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تلاش میکند تا با ارائه سرفصلهای حمایتی لازم، راه را برای تولید این نوع محصولات و بومیسازی فناوری آنها هموار کند.