یک سال پس از برنامه «جراحی اقتصادی» دولت، حالا اثرات این جراحی یکی یکی بر کالاهای خوراکی دیده میشود.
اعتماد: یک سال پس از برنامه «جراحی اقتصادی» دولت، حالا اثرات این جراحی یکی یکی بر کالاهای خوراکی دیده میشود. در تازه ترین واکنشها گفته شده که سهمیه آرد نانوایان در حال آب رفتن است، به طوری که طبق داده های موجود ۳۰ تا ۴۰ درصد آرد نانوایان در تهران کاهش یافته است. این خبر را رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تایید میکند.
محمد سلیمانی می گوید: سهمیه آرد نانوایان هر ۱۰ روز یکبار تامین می شود و در این مدت ما شاهد این بودیم که سهمیه برخی نانوایی ها تا ۳۰ درصد کاهش یافته است. او درباره دلیل این رخداد می گوید: بنده برای رسیدگی به این موضوع به فرمانداری تهران رفتم، آنجا بسیار شلوغ بود، اداره غله هم میروم شلوغ است.نانواها برای اعتراض به کاهش سهمیه آردشان آنجا میآیند ولی هیچ کس پاسخ روشنی به ما نمی دهد.
داستان کاهش آرد نانواییها چیست؟ این موضوع به تخلف نانوایی ها بر میگردد؟ یا دولت آردی برای توزیع ندارد؟
رئیس اتحادیه نان سنگگ این موضوع را تشریح میکند. او می گوید: هر ۱۰ روز یکبار آرد نانواییها شارژ می شود اما تقریبا از ۴ ماه قبل تاکنون سهمیه آرد همه نانواییها نه فقط سنگک کسر می شود.
بهطوری که اکنون حداقل ۳۰ الی ۴۰ درصد نانواییها آرد کمتری نسبت به سهمیه اولیهشان دریافت میکنند. یعنی نانوایی که هر ۱۰ روز یکبار ۱۰۰ کیسه آرد دریافت میکرد، یک دفعه با این موضوع مواجه شده که آردش ۹۲ کیسه شده است. یعنی ۸ کیسه بدون هیچ دلیلی کسر شده است. یا نانوایی که ۸ کیسه آرد سهمیه داشته است، یکباره ۲ کیسه آرد دریافت کرده است. اتفاقی که خودمان نمیدانیم چرا رخ داده است. ما هر ده روز یکبار در غله و فرمانداری هستیم و در پی کشف این موضوع. اما هنوز فرمانداری هیچ دلیل روشنی به ما اعلام نکرده است.
سلیمانی میافزاید: حتی فرمانداری به ما نگفته است به خاطر تخلفات نانواییها این اتفاق افتاده است. فقط اعلام کردند برمبنای کارکرد به صورت سیستمی کاهش رخ داده است. اصلا توضیح ندادند بر مبنای چه کارکردی؟ ما نمیدانیم این کاهش سیستمی یعنی چه؟ او تاکید میکند: درحال حاضر نانوایانی که هیچ گونه تخلف در فروش، وزن نان و قیمت نداشته هم در ماه سهمیهشان کم شده است. سلیمانی میافزاید: به ما گفتند کارگروهی تشکیل دادیم که در آن به بررسی مساله میپردازد. یعنی هر کسی که سهمیه آردش کم شده، میآید و اعلام میکند و آنها بررسی میکنند. در نهایت اگر از نگاه آنها درخواستش منطقی باشد به او به صورت فوقالعاده آرد میدهند. یعنی آرد کسرشده را نمیدهند فقط به صورت فوقالعاده آرد تخصیص میدهند که طبیعتا به همه هم تخصیص داده نمیشود.
او توضیح میدهد البته برخی نانوایان هم سهمیه آردشان زیاد شده است ولی آنهم مشخص نیست؛ چرا. البته سهمیه آرد افرادی که زیاد شده بسیار کمتر از کسانی است که سهمیه آردشان کم شده است. الان حدودا سهمیه آرد ۱۰ درصد زیاد شده است.
صف طولانی نانواییها و گرانی قیمت
با کاهش سهمیه آرد چه اتفاقی در نانواییها افتاده است؟ تقریبا از برج یازده ماه گذشته سهمیه آرد نانوایان درحال آب رفتن است. همین اتفاق هم باعث شده در اغلب نانواییها صف طولانی برای خرید نان حتی با قیمت فضایی نان رخ دهد. حتی در مواردی از قیمت ۲۰ هزار تومان برای هر نان نیز گزارشهایی منتشر شده است. رییس اتحادیه نانوایان نان سنگک در این باره میگوید: «این رقم برای نانواییهای آزادپز به دلیل اینکه شیوههای مختلف نان عرضه میکنند، میتواند طبیعی باشد. شما وقتی دو کیسه هم آرد بگیرید باید مغازه را باز کنید و به کارگرتان حقوق دهید و پول آب، برق و گاز را هم پرداخت کنید.
او تاکید میکند، مساله اینجاست که کاهش سهمیه آرد نانوایان انگیزه پخت را از آنها میگیرد. او تاکید میکند اما روی قیمت نان اثر نمیگذارد. البته چه سلیمانی بگوید این رویداد روی قیمت نان اثر میگذارد یا نه، نانواییها قیمت نان را افزایش دادهاند.
دولت به تعهداتش عمل نکرد
طبق اظهارات نانوایان دولت به تعهداتش نسبت به کمکهزینه به نانوایان عمل نکرد ولی در مقابل به ما اجازه افزایش قیمت نان را نمیدهد. این موضوع را پیشتر نیز «اعتماد» نوشته بود که نانوایان به دنبال افزایش قیمت نان هستند؛ دیدگاهی که آنها کماکان بر آن اصرار دارند.
آنها معتقدند نرخ فعلی نان با توجه به نرخ تورم غیرمنصفانه است و آنها از نیمه سال گذشته درحال زیان هستند. رییس اتحادیه نان سنگک در این باره میگوید: قیمت آردی که دولت میدهد، صرفا ۱۵ تا ۲۰ درصد هزینههای نانوایان را پوشش میدهد، بقیه هزینه نانوایان از جمله هزینه دستمزد کارگر، بیمه، مالیات، آب، برق و گاز ۸۵ درصد است که سالانه درحال رشد است. دو سال گذشته قبض آب برای نانواییها حداکثر ۵۰۰ هزار تومان تمام میشد. اما امروز گزارشهایی به ما میرسد که قبض آب ۳ میلیون تومان است. کمترین قبض برق حدود یک میلیون تومان است.
سلیمانی توضیح میدهد سال ۱۴۰۰ دولت به دلیل اینکه قیمت نان را زیاد افزایش ندهد به ما ۱۵ درصد کمکهزینه داد. این کمکهزینه هم از طریق کارتخوان هر شب به حساب نانوایی ریخته میشد. البته ما راضی نبودیم ولی بالاجبار باید موافقت میکردیم چون دولت حاضر به افزایش قیمت نان نبود. سال گذشته این کمک هزینه رشد کرد. کمکهزینه دولت بین ۲۰ درصد تا ۳۰ درصد شد. نانوایانی که آرد نوع یک داشتند، آرد ۶۶۵ هزار تومانی، ۳۰ درصد کمکهزینه دریافت میکردند و به آنهایی که آرد نوع دو یعنی آرد ۹۰۰ تومانی داشتند، ۲۰ درصد کمکهزینه میگرفتند. آبان ماه قرار شد این کمکهزینه به ۸۰ درصد برسد. اما چون این بودجه تامین نشد، کمکهزینه هم همان رقم قدیمی ماند. هنوز هم این کمکهزینه رشد نکرده است و ما کماکان درحال زیان دادن هستیم. نانوایان مجبور شدند خودشان قیمت نان را زیاد کنند اما در مقابل تعزیرات هم جریمه میکند.
امروز نانوایان از شرایط موجود راضی نیستند. برهمین اساس نیز اتحادیه از روزهای آغازین سال جاری به دنبال رشد قیمت نان است. پیشتر «اعتماد» نوشته بود که نانوایان خواهان افزایش صد درصدی قیمت نان هستند یا حداقل نان به قیمت تورم سال جاری رشد کند؛ درخواستی که هنوز پاسخی نسبت به آن دریافت نکردند.
رییس اتحادیه نانوایان سنگکی در این باره میگوید: دو ماه از سال جدید گذشته است اما خبری از نرخنامه جدید مطرح نیست؛ به نظر میرسد دولت میخواهد همان ۳۰ درصد کمکهزینه به نانوایان را پرداخت کند و دستوری قیمت نان را ثابت نگه دارد. درحالی که اتحادیه جزییات قیمت را اعلام کرده است.
کدام نانواییها جریمه میشوند؟
۴۰ تا ۵۰ درصد مراجعهکنندگان به تعزیرات نانوا هستند. گروهی که از سوی تعزیرات مجبور هستند جریمه سنگین بپردازند. موضوعی که پیشتر نیز «اعتماد» به آن پرداخته بود. شرایطی که هنوز ادامه دارد. برهمین اساس سلیمانی میگوید: اگر قرار است جریمههای سنگین برای نانوایانی در نظر گرفته شود نانوایانی که با نرخهای غیرمتعارف نان میفروشند مشمول جریمه شوند. این در حالی است که جریمههای سنگین بیشتر برای نانوایانی که نان ۵ هزار تومان میفروشند در نظر گرفته میشود. پرداخت ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان جریمه از توان نانواها خارج است. پخت نان ۳ هزار تومانی برای نانوایی سنگکی صرفه اقتصادی ندارد.
او میافزاید: اگر نرخ جدید را به نانواها اعلام میکردند و در آن صورت باز هم شاهد تخلف آنها بودیم؛ میتوانستند جریمه سنگین کنند. دولت چطور مجوز افزایش قیمت به شیر و تخممرغ و…. میدهد، اما مجوز نرخ جدید نان را اعلام نمیکند.
او تاکید میکند: حتی قیمت گندم نیز رشد کرده است. اما ما باید با همان نرخهای قدیم کار کنیم.
قطعی دستگاههای کارتخوان
ظاهرا در هفتههای اخیر دستگاههای کارتخوان نانواییها نیز به صورت مکرر قطع میشود. درباره دلیل این اتفاق رییس اتحادیه نانوایان سنگکی پیشتر به ایلنا گفته بود که رول کاغذی به دست نانوایان نمیرسد و شرکت پشتیبانی نمیتواند پاسخگوی نیاز نانوایان باشد و در این زمینه ضعیف عمل میکند. نانوا باید حداقل چند مرتبه با شرکت تماس بگیرد که رول کاغذی برای نانوا آورده شود.
او با اشاره به برخی ضعفهای دستگاههای هوشمند، تصریح کرد: دستگاههای کارتخوان صفحه کلیدی نیز برای نانوایان آوردهاند و از آنجایی که برخی نانوایان هنوز شیوه کار با این دستگاهها را بلد نیستند اختلالهایی در این بین ایجاد شده است. به عنوان مثال یک خریدار به جای خرید ۱۱ نان ۱۱۱۱ نان ثبت کرد و بعد از مراجعه به اتحادیه در نهایت توانستیم با تماسهای مکرر پولی که اشتباه واریز شده بود را به حساب شخص بازگردانیم؛ چراکه پشتیبانی اعلام کرد که برگشت پول ندارد.