به گزارش پردیس امروز از خبرگزاری فارس؛ این روزها برخی راهی پیادهروی اربعین شدند و برخی از زائران هم تازه در تکاپوی جمع کردن کوله سفرشان هستند. اگر هنوز کوله سفرتان را جمع نکردهاید همراه ما باشید تا وسایل لازم و ضروری را از زبان «حیدر فیضی» راهنمای زائران عتبات بشنویم. کسی که تا به حال ۹۰ بار به کربلا سفر کرده و راهنمای زائران بوده و بیش از ۱۵ سال تجربه سفر اربعین را دارد.
«حیدر فیضی» راهنمای زائران عتبات
از تحریریه فارس تا حرم اباعبدالله!
امکان گفتو گوی حضوری فراهم نمیشود حیدر فیضی اغلب در کربلا است و اینبار همراه عاشقان اباعبدالله به سوی حرم ارباب پیاده به راه افتاده. شماره تماسش را میگیرم و پس از چند بار قطع و وصلی بلاخره تماس حاصل میشود. صدای همهمه زائران از پشت خط پای دلم را از تحریریه فارس میکشاند تا حرم. آقای فیضی توصیههایش را از انتخاب کوله شروع میکند. از حرفهایش پیداست برخی زائران همین اول مسیر بخاطر کولههایشان به دردسر افتادهاند:«انتخاب کوله مناسب بسیار اهمیت دارد. کولهای که انتخاب میشود باید هم سبک باشد و هم جادار. برخی از زائران از کولههایی استفاده میکنند که علاوه بر بندهای روی دوش، یک بند برای دور کمر دارد. این قابلیت باعث میشود فشار کمتری به شانهها وارد شود و کوله آویزان نباشد. بند کوله نباید بسیار محکم یا آویزان باشد. باید مطابق فیزیک بدن فرد، طولِ بندها تنظیم شود تا باعث افتادگی شانه و خستگی زودرس نشود.کوله ای که انتخاب میکنید نه باید خیلی کوچیک باشد و نه خیلی بزرگ! کوله های بزرگ باعث خستگی و گرفتگی عضلات میشوند و ادامه مسیر پیاده روی را سخت میکنند.»
کوله مهمترین همپای و همراه پیادهروی شما
کولهای که میبرید اولین همپا و همراه این مسیر است. پس باید پایش را محکم کنید تا ـآخر مسیر همپای شما دوام بیارد و رفیق نیمه راه نباشد. آقای فیضی چند توصیه دیگر هم از پشت خط برایمان دارد:« توصیه میشود قبل از حرکت بندهای کوله را با نخ و سوزن به کوله کوک بزنید تا محکم شود و در مسیر بندها پاره نشوند. در هنگام خرید و یا انتخاب کوله حتما به جنس آن توجه داشته باشید کولههای برزنتی اگرچه استحکام بیشتری دارند اما روند تعریق شما را افزایش میدهند. کولههای نخی انتخاب بهتری برای هوای گرم عراق و پیادهروی اربعین هستند! برخی از زائران برای پیاده روی اربعین از ساک ها و چمدانهای چرخدار استفاده میکنند چرا که احساس میکنند حمل و نقل آنها راحتتر است اما چون تمام مسیر سطح یکسانی ندارد. وضعیت آسفالتها در تمام مسیر یکسان نیست و بخشی از مسیر خاکی است. ممکن است چرخها از چمدان جدا شوند و حمل و نقلشان در ادامه راه مشکل باشد. توصیه میشود بجای ساک های چرخدار زائران از کوله استفاده کنند.»
چه لباسی بیاوریم؟!
تماس قطع میشود. اقای فیضی چندباری جایش را تغییر میدهد و دوباره تماس میگیرم این بار آقای فیضی از لباسهایی میگوید که باید به همراه داشته باشیم:دمای هوای عراق حدود ۵۰ درجه است به همین خاطر زائران حتما لباس خنک به همراه داشته باشند. اصلا نیازی به لباس گرم نیست. هرچند گاهی شبها خنک میشود اما خنکی هوا به حدی نیست که نیاز به لباس گرم باشد. زائران از برداشتن لباسهای اضافی بپرهیزند و تا حدالامکان سبک سفر کنند. دو دست لباس خنک برای پیادهروی اربعین کافی است. پس از هربار استفاده از لباسها و تعریق،میتوانند در موکبها لباسها را بشویند. به همین خاطر لازم نیست نگران لباسهایشان باشند و لباس های بیشتری به همراه بیاورند
سلاحهایی برای مهار آفتاب!
این بخش از صحبتهای حیدر فیضی شاید از پرکاربردترین توصیهها برای زائران باشد. چرا که صحبت از آفتاب سوختگی است و آفتاب سوختگی سوغات همیشگی زائران اربعین است:«آقایان اگر قصد دارند در مسیر پیاده روی لباس آستین کوتاه استفاده کنند حتما ساق دست به همراه داشته باشند تا دستهایشان آفتاب سوخته نشود. خانمها هم میتوانند برای جلوگیری از آفتاب سوختگی دستهایشان، دستکش نخی به همراه بیاورند. گذاشتن کلاه و چترهای کمجا و تاشو در کوله به شدت توصیه میشود. کلاه و چتر در برابر آفتاب از صورت محافظت میکند و مانع گرمازدگی میشود. خانمهای زائر میتوانند مثل زنهای عراقی از پوشیه استفاده کنند تا علاوه بر حفظ حجاب، گرمازده نشوند و صورتشان آسیب نبیند. »
یک توصیه برادرانه!
حرف از آفتاب سوختگی که میشود این زائر چندین و چندساله آقا که بعد از این همه سال فرهنگ عراق را به خوبی میشناسد توصیهای به خانم های زائر میکند:«ممکن است بعضی از خانمها برای جلوگیری از آفتاب سوختگی از کرم ضدآفتاب استفاده کنند اما چون فرهنگ عراق با ایران کمی متفاوت است. خانمهای عراقی هرگونه استفاده از کرم برای صورت را به حرمت ایام عزاداری نادرست میدانند. توصیه میشود اگر پوست بسیار حساسی دارید و امکان استفاده از پوشیه را ندارید. کرم ضدآفتاب به همراه داشته باشید اما سعی کنید استفاده از این کرم حالت زینت برای صورت نداشته باشد.»
کیسه خواب ضرورتی برای این روزهای شلوغ!
«برخی از زائران به هر دلیلی در موکبها استراحت نمیکنند و یا تا دیروقت پیادهروی میکنند و درنهایت محلی برای اسکان پیدا نمیکنند. بهتر است هنگام جمع کردن کوله یک کیسه خواب هم به همراه بیاورند تا اگر امکان اسکان در موکبها برایشان فراهم نبود از کیسهخواب استفاده کنند. کیسه خواب سبک است و زائران میتوانند آن را به کولهشان آویزان کنند یا آن را روی قسمت بالایی کوله نگهداری کنند.»
کتانی بپوشیم یا دمپایی؟!
شاید این اولین مصاحبهای است که دلم میخواست حضوری انجام میشد. روبه روی موکبی میایستادیم دو استکان چای عراقی برای مهمانم میآوردم و این حرفها را به گوشجان میخریدم اما حالا مجبورم از پشت تلفن با کلی حسرت بپرسم کفش بیاریم یا کتانی؟! «مناسبترین کفش برای مسیر کتانی است. توجه داشته باشید که در مسیر پیادهروی حتما از کتانی استفاده کنید چون پیادهروی با کفش سخت و دشوار است. بعضی از زائران برای اربعین کتانی نو تهیه میکنند. اینکار اشتباه است بخاطر اینکه تا کتانی جا باز کند و پا به آن کفش عادت کند زمان میبرد. استفاده از کتانی نو باعث تاول زدن و زخم شدن پا در مسیر پیادهروی میشود. دقت کنید کتانیای که برای پیادهروی به همراه میبرید. از چند ماه قبل خریداری شده باشد و به پای شما نشسته باشد تا در مسیر اذیت نشوید. به همراه داشتن یک جفت دمپایی توصیه میشود. خود عراقیها هم برای پیادهروی اربعین از دمپایی استفاده میکنند. به همراه داشتن دمپایی از دو نظر مفید است. یک اینکه شاید در ازدحام جمعیت کفش و یا کتانی شما گم شود و دو اینکه گاهی بخاطر گرمای هوا پا در کتانی دم میکند و تاول میزند. استفاده از دمپایی در بخشی از مسیر میتواند به سلامت پا کمک کند.»
چفیه کولر سیار شما!
آقای فیضی چند توصیه دیگر را هم از پشت تلفن گوشزد میکند:«دو ملفحه سبک و تمیز در کولهتان به همراه داشته باشید تا وقتی به محل اسکان رسیدید برای رعایت نظافت شخصی از آنها به عنوان روانداز و زیرانداز استفاده کنید سعی کنید ملحفه سبک و نازک بردارید تا کولهتان سنگین نشود!یک حوله کوچیک برای خشک کردن دست و صورت و یا استحمام به همراه داشته باشید.چفیه میتواند یکی از پرکاربردترین وسایل کوله شما باشد. میتوانید از آن، هم به عنوان روانداز یا حوله استفاده کنید و هم به عنوان سایبان. چفیه باعث میشود تعریق گردن شما کمتر بشود و آفتاب مستقیم با پوستتان برخورد نداشته باشد. بهتر است بطری آبی به همراه داشته باشید تا گهگاهی با آب داخل بطری چفیهتان را نمدار کنید. باد گرمی که به این چفیههای نمدار برخورد میکند میتواند مثل کولر عمل کند و شما را خنک کند.»
حواستان به داروهای ممنوعه باشد!
«زائرانی که مبتلا به بیماری خاص هستند حتما داروهایشان را به همراه نسخه پزشک در کولهشان قرار بدهند. به دلیل اینکه بردن برخی داروها به عراق ممنوع است به همراه داشتن نسخه میتواند زائران را از پیامدهای منفی اینکار حفظ کند. از به همراه داشتن داروهای ممنوعه عراق تاحدالامکان خودداری کنند تا برای عبور از مرز مشکلی برایشان پیش نیاید. به همراه داشتن داروهایی مثل کدئین، مورفین، دیازپام،لورازپام و… که پایه آنها مواد مخدر است ممنوع است.برخی از زائران اصرار دارند که بدون قرص استامینوفن کدئین مشکل سردردشان حل نمیشود و این قرص را در کولهشان قرار میدهند. اما به همراه داشتن این قرص برای عبور از مرز میتواند برایشان دردسرساز باشد. توصیه میکنم این دارو را از چادرهای هلالاحمر مستقر در مسیر تهیه کنند.»
داروهای ضدحساسیت و قطره چشم پایه ثابت کولههای زائران
رسیدهایم به داروخانه کوچک کوله شما ، فیضی اینطور داروهای مورد نیاز را لیست میکند«زائرانی که با فرزندان خردسالشان به پیادهروی اربعین میآیند حتما قطرههایی که برای بچههایشان استفاده میکنند در کولهشان قرار دهند. چون گرد و غبار و خاکی که در هوای عراق است میتواند آلرژیزا باشد توصیه میکنم داروهای ضدحساسیت و قطره استریل چشم پایه ثابت کولههای زائران باشد. قرص ضدتهوع، قرص اسهال و معده درد، پمادهای سوختگی و… در لیست وسایل زائران اربعین قرار بگیرد.»
بوفه کوچک کوله شما و مواد مغذی
«یکی از خوراکی هایی که واجب است حتما در کوله زائران باشد خاکشیر است. خاکشیر در بدن احساس خنکی ایجاد میکند مانع تشنگی مداوم میشود و از گرمازدگی جلوگیری میکند. توصیه میشود زائران حرم اباعبدالله تعدادی لیموی تازه یا آب لیمو به همراه داشته باشند و با شربت خاکشیر استفاده کنند تا گرمای هوا آسیبی به بدنشان وارد نکند. مقداری آجیل و خشکبار در کوله قرار بدهید و در طول مسیر برای جلوگیری از افت توان بدن استفاده کنید اما استفاده مداوم از خشکبار توصیه نمیشود. اگر بچه به همراه دارید حتما چند بسته بیسکوئیت با خود بیاورید. اگر کسی احساس میکند از نظر بهداشتی با غذاها و خوراکیهای عراق، مشکل دارد کنسروهای سبک در کولهاش قرار بدهد. البته حواستان به این نکته باشد که در گرما مواد غذایی خراب نشود و تاریخ کنسروها نگذشته باشد!»
چه مدارکی ببریم؟!
یکی از دغدغه زائران بردن مدارک است. اینکه چه مدارکی ببرند و چطور از آنها نگهداری کنند؟! فیضی این دغدغه را اینطور پاسخ میدهد:«به هیچ وجه به جز گذرنامه نیازی به مدارک خاصی نیست! چون اغلب خدمات درمانی به صورت رایگان انجام میشود دفترچه بیمه به همراه نداشته باشید. اطلاعات کارت ملی و شناسنامه درگذرنامه موجود است و نیازی به آنها نیست. گذرنامه را در جیبهای کناری یا روی کوله قرار ندهید. حتما آن را در یک جای امن و ترجیحا قسمت انتهایی کوله بگذارید. پولی که به همراه دارید را تقسیم کنید و در چندجای مختلف و امن نگه داری کنید. بخشی را داخل کوله و بخشی را در جیبهای لباستان.»
از واجبابت کوله اربعین
«بخشی از کولهتان را به مواد بهداشتی و شوینده اختصاص بدهید. پودرلباسشویی برای شستن لباسها به همراه داشته باشید. مسواک و خمیر دندان ،صابون و شامپو برای استحمام و شستن دست ها در جلوی کوله قرار بدهید. نمک هم میتواند برای ضدعفونی به کار بیاید. اگر از قاشقهای موکبها استفاده میکنید مقداری نمک روی آنها قرار بدهید و با دستمال آن را پاک کنید. یک بسته دستمال کاغذی، پلاستیک فریزر، ماسک، الکل، نخ و سوزن، چند جفت جوراب، کرم مرطوب کننده و... از وسایلی است که وجود آنها در کوله اربعین مهم و پرکاربرد است. »
آنتن بیشتر از این یاری نمیکند.همین حالا هم خیلی مردانگی کرده که تا این جای مصاحبه پا به پای ما آمده است. خداحافظی میکنم اما دلم میماند پشت خط. قرار به رفتن نبود اما آن صداها مرا بیقرار کرد. باید کولهام را زودتر جمع کنم!باید بروم دنبال دلم!