به گزارش پردیس امروز به نقل از ایرنا، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه امروز عمدهترین مشکل جامعه بیکاری است، گفت: باید توسعه فناوری را به یک مطالبه عمومی و همگانی تبدیل کرده و نهضت تولید اشتغال ایجاد کنیم.
محمدعلی زلفی گل روز سه شنبه در نشست روسای پارک های علم و فناوری کشور که به صورت مجازی در سالن شهدای جهاد علمی در حال برگزاری است، افزود: امروز در زمینه تولید علم و فناوری در منطقه رتبه اول را داریم و سالیانه ۷۰ هزار سند علمی در کشور تولید می شود.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت کالاهایی که وارد کشور میشود، پتانسیل رونق تولید ایجاد شده است، برای همین توجه به پارک های علم و فناوری اهمیت خاصی دارد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه ایجاد اشتغال با سطح سواد ارتباط مستقیمی دارد، توضیح داد: هزینه ایجاد شغل برای افراد تحصیل کرده با مدرک دکتری چند برابر افراد زیر دیپلم است.
زلفی گل اظهار داشت: ایجاد شغل برای دانش آموختگانی که دارای تحصیلات عالی کارشناسی، کارشناسی ارشد و به ویژه دکتری هستند، فقط و فقط از طریق پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان مقدور و میسر است.
وی با بیان اینکه امکان به کار گرفتن تمام دانش آموختگان مقطع دکتری و کارشناسی ارشد در سیستم های دولتی وجود ندارد، افزود: طبیعی است که بخش اعظمی از این عزیزان باید در بخش های خصوصی مشغول به کار شوند و بخش های خصوصی هم اگر بخواهند دانش آموختگان ارشد و دکتری را به کار گیرند حتما باید سطح تولیداتشان “های تک” و از فناوری بالای و دانش بنیان برخوردار باشد. پارک های علم و فناوری ما مکان هایی هستند که بستر لازم را برای ایجاد و رشد شرکت های دانش پایه و دانش بنیان ایجاد می کنند.
هزینه برای پارک های علم و فناوری بهترین نوع سرمایه گذاری است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: اگر می خواهیم خروج نخبگان از کشور کاهش پیدا کند و از آنان صیانت کنیم برای دانش آموختگان دارای تحصیلات عالی ارشد و دکتری شغل مناسب و در خور شأن آنان ایجاد کنیم. راهی جز این نداریم که برای توسعه فناوری و توسعه پارک های علم و فناوری و مراکز رشد باید هزینه کنیم.
وی با اشاره به اینکه هزینه کردن برای پارکهای علم و فناوری بهترین نوع سرمایه گذاری برای آینده کشور است، گفت: توسعه فناوری باید به یک مطالبه عمومی تبدیل شود، چون عمده ترین مشکل امروز جامعه ما بیکاری است. بهترین راه دستیابی به اقتصاد مقاومتی توجه به پارکهای علمی و فناوری است.
زلفی گل با بیان اینکه باید جایگاه فناوری در کشور و بروز و ظهورش را افزایش دهیم، اظهار داشت: باید توسعه فناوری را به یک مطالبه عمومی و همگانی تبدیل کنیم و باید نهضت تولید اشتغال ایجاد کنیم.
پارک های علم و فناوری بهترین جایگاه اشتغال بیش از ۲۰ میلیون نفر تحصیل کرده دانشگاهی
وی با اشاره به اینکه در زمان حاضر بیش از ۲۰ میلیون تحصیل کرده دانشگاهی در کشور وجود دارد که باید به فکر کار و اشتغال آنها باشیم، گفت: بهترین جا که اگر بتوانیم آن را تقویت کنیم، می تواند برای تحصیل کردگان دانشگاهی اشتغال ایجاد کند پارک علم و فناوری است که با دستور رییس جمهوری مجوز تاسیس صندوق علوم، تحقیقات و فناوری را دریافت کردیم. تلاش خواهیم کرد در سال آتی اعتبار خوبی را به این صندوق اختصاص دهیم و از ظرفیت صندوق برای تقویت فناوری استفاده کنیم.
وزیر علوم تصریح کرد: وزارت علوم با معاون علم و فناوری ارتباط تعاملی و تکاملی است. همه در یک تیم هستیم و رفتار همگرا و همافزا باید ایجاد شود.
وی خاطرنشان کرد: در وزارت علوم نظام پیشنهادات تاسیس میشود تا شرایطی ایجاد شود که هر شهروندی نیاز خود را ارسال کرده و در معرض دید اساتید و مسئولان قرار دهد تا آنها در راستای این نیازها طرح، ایده و پایاننامه خود را پیش ببرند. وزارت علوم از این ایدهها حمایت کرده و به آنها ظرفیت لازم را خواهد داد.
زلفی گل تاکید کرد: با توجه به نیاز کشور ایجاد اشتغال یک کار جهادی است و حرکت پارکهای علم و فناوری همانند دفاع مقدس جهادگرانه است.
وی در ادامه توسعه فرهنگ فناوری را از دیگر رویکردهای جدید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عنوان کرد و گفت: در جامعه دانشگاهی یک فرهنگ عمومی و یک فرهنگ ویژه صنفی و دانشگاهی وجود دارد که در عرصه فناوری نیز به همین صورت است. از این رو باید در راستای توسعه فرهنگ فناوری در کشور و در میان جامعه دانشگاهی گامهای موثری برداشته شود.
زلفی گل از پارکهای علم و فناوری به عنوان اتاق فکر وزارت علوم یاد کرد و افزود: باید بررسی شود که برای افزایش تعداد واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارکها، معافیت مالیاتی، حمایت مالی و اتخاذ سیاستها و قوانین و مقررات چه راهکارهایی باید اتخاذ شود.
وی ضرورت توجه به دیپلماسی علم و فناوری را مهم و حائز اهمیت عنوان کرد و گفت: نباید سیاست عنکبوت وار برای خود ترسیم کنیم؛ چرا که چنین سیاستی در حوزه علم و فناوری باعث خواهد شد رشد شایسته از این حوزه گرفته شود؛ از این رو دیپلماسی علم و فناوری نیاز به راهکارهای خاص خود دارد.
وزیر علوم اظهار داشت: پارکهای علم و فناوری نباید تنها زاویه دید خود را به نوع خاصی از فناوری معطوف کنند. اگر این نهادها بخواهند جایگاه خود را بیابند لازم است در عرصه اجتماعی وارد شوند، به عنوان نمونه بهتر است پارک های علم و فناوری استانها با کمیته امداد آن استان ارتباط برقرار کنند؛ چرا که این نهاد در راستای خودکفایی افراد تحت تکفل خود برنامههایی را در دستور کار دارد. اگر پارکهای علم و فناوری به کمک این نهاد بروند، به یقین میتوان توفیقات کمیته امداد را چند برابر کرد. بر این اساس نیاز داریم در زمینه نقش پارکهای علم و فناوری برنامه جامعی تدوین شود.