پردیس امروز به نقل از ایسنا: کافیست سری به بازار فروشندگان لبنیات بزنیم تا متوجه شویم فروش محصولات لبنی در سال جاری تا چه اندازه کاهش یافته است. بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، سرانه مصرف شیر در کشور به کمتر از ۸۰ کیلوگرم در سال رسیده است و به نظر میرسد تورم و کاهش قدرت خرید مردم باعث حذف شیر و مواد لبنی و یا کم شدن مصرف این محصولات در سبد غذایی شده است. این کاهش مصرف در حالی رخ داده که قرار بود تا سال ۱۴۰۴ سرانه مصرف شیر در ایران به ۱۲۰ کیلوگرم برسد.
در گزارش میدانی شهروندان از افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی گلایه مند هستند و دامداران نیز از همخوانی نداشتن قیمت فروش شیر با هزینههای بالای تولید آن گلایه دارند و متقاضی ورود مسئولان کشور برای ساماندهی به این شرایط هستند.
کاهش ۵۰ درصدی خرید شیر و لبنیات
یکی از فروشندگان لبنیات سنتی به کاهش محسوس خرید لبنیات توسط مردم اشاره کرده و گفت: با توجه به افزایش قیمتها، خرید لبنیات به نصف میزان سال گذشته کاهش یافته است.
وی به ایسنا گفت: در سال جاری سه مرتبه افزایش قیمت لبنیات صورت گرفته و هر بار حدود ۲۰ درصد به قیمت محصولات لبنی افزوده شده است و این موضوع باعث شده که مشتقات شیر مثل پنیز نیز چند برابر افزایش قیمت داشته باشد.
این فروشنده مواد لبنی ادامه داد: به عنوان مثال انواع پنیر پاستوریزه یا لیقوان و سنتی افزایش قیمت بالایی داشته و قدرت خرید مردم برای تهیه این محصولات به شدت کاهش یاقته است؛ به تبع آن سود ما نیز از فروش محصولات کم شده است.
وی با اشاره به اینکه قیمت هر کیلو شیر باز در فروشگاههای لبنیات سنتی ۸۵۰۰ تومان است، اضافه کرد: دامداران نیز به شدت در حال ضرر کردن هستند زیرا یک لیتر شیری را که دامدار زحمت فراوان برای تولید آن میکشد تقریبا هم قیمت یک لیتر آب معدنی به فروش میرود و بسیاری از دامداران انگیزه خود را از دست دادهاند.
گلایه شهروندان از افزایش قیمت مواد لبنی
یکی از شهروندان نیز با گلایه از افزایش قیمت مواد لبنی گفت: من فرزند پنج ساله در سن رشد دارم که باید روزی دو لیوان شیر مصرف کند و با توجه به رشد استخوانها در این سن باید به خوبی شیر مصرف کند ولی اگر در گذشته یک روز در میان شیر میخریدم اکنون در هفته دو بار شیر خریداری میکنم زیرا هم گران است و هم کیفیت آن نسبت به گذشته کاهش داشته است.
رایا انصار با اشاره به افزایش همه محصولات از جمله محصولات لبنی به خبرنگار ایسنا گفت: اکنون آنقدر قیمت همه محصولات لبنی افزایش یافته که باید مبلغی روی میزان یارانه برای یک نفر افزود تا شاید بتوان یک دبه ماست خرید.
وی ادامه داد: یکی از مایحتاج مهم تغذیهای برای مردم مصرف لبنیات است ولی اکنون با توجه به این قیمتها نمیتوان این محصولات را به میزان لازم تهیه کرد.
هزینههای تولید و فروش شیر همخوانی ندارد
رئیس هیات مدیره اتحادیه دامداران البرز با اشاره به اینکه هزینههای تولید شیر با قیمتی که دامدار محصول خود را میفروشد، همخوانی ندارد، گفت: دامدار هر کیلو شیر را نهایتا با قیمت ۶۴۰۰ تومان به فروش میرساند ولی افزایش قیمت محصول تا به دست مصرف کننده برسد مربوط به زنجیره تولید و توزیع است. به این ترتیب شیر با قیمت بالاتری به دست مردم میرسد و دولت باید سازوکاری برای تعادل بخشی به این قیمت در نظر بگیرد.
احمد اکبریان با اشاره به کاهش سرانه مصرف شیر افزود: طبق برنامه ۲۰ ساله که در سال ۸۴ تعیین شده بود، باید در سال ۱۴۰۴ به سرانه مصرف ۱۲۰ لیتر شیر در سال برسیم ولی فکر نمیکنم هنوز به عدد ۱۰۰ لیتر در سال هم رسیده باشیم و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم مصرف لبنیات کاهش هم داشته است.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیتی که مصرف شیر در سلامتی دارد باید مطابق با دنیا برای رسیدن به ایده آل مصرف شیر در کشور تلاش شود و این مهم توجه مسئولان را میطلبد.
وی با بیان اینکه اکنون تولید شیر در کشور مناسب است اما اگر قدرآن دانسته نشود همین میزان نیز از دست خواهد رفت، افزود: اکنون البرز رتبه هشتم تولید شیر در کشور و از لحاظ سرانه تولید برای هر رأس گاو رتبه دوم را دارد زیرا واحد های صنعتی متمرکزی در استان البرز قرار دارند که رکورد تولید خوبی به ازای هر رأس گاو دارند.
رفتار تغذیهای مردم متاثر از افزایش قیمتها
رئیس اتحادیه لبنیات فروشان کرج نیزافزایش قیمت شیر را در نوع رفتارتغذیهای مردم تاثیر گذار دانست و گفت: به تبع افزایش قیمت لبنیات طبیعتاً مردم نیز کمتر این محصولات را مصرف میکنند.
امراله سرحدی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه شیر باز و سنتی نسبت به شیرهای بسته بندی از قیمت مناسبتری برخوردار است، گفت: نظارت اتحادیه به رعایت اصول بهداشتی و قیمت فروش در واحدهای صنفی لبنیات سنتی به صورت دورهای انجام میشود.
منبع خبر: خبرگزاری ایسنا