پردیس امروز به نقل از خبرگزاری ایسنا؛ «روشهای نوین درستنویسی و نگارش اداری» (آیین نگارش مکاتبات اداری) نوشته وحید خلیلی اردلی، مدرس دانشگاه فرهنگیان منتشر شد.
در معرفی این کتاب که از سوی سازمان جهاد دانشگاهی تهران منتشر شده آمده است: از میان کانونهای پرتولید نوشتار مانند رسانهها، اینترنت و شبکههای اجتماعیِ مجازی توجه به نوشتارهای گسترده اداری به دو دلیل ضروریتر مینماید: نخست، نگارشهای اداری در اثرگذاری و ماندگاری ارتباطات سازمانی شاخصی بنیادی است و دوم اینکه چنین نگارشهایی باید الگو و معیار درستنویسی در جامعه باشد.
زبان نگارشهای اداری، زبانی ویژه است و تفاوتهایی با نوشتههای دیگر دارد. بر همین اساس، پرداختن به دنیای نگارش و ویرایش این زبان رسمی باید نیازسنجانه، نتیجهگرا و همراهِ رویکرد سادهسازی و معیارسازی باشد. در این کتاب، قالبهای پرکاربرد نگارش اداری، مانند آییننامه، احکام اداری، بخشنامه، تفاهمنامه، صورتجلسه، قرارداد، نامه اداری و… با نگاه ساختارشناسی و نگارش و پردازش متن معرفی میشود.همچنین، «نامه اداری» که پرکاربردترینِ قالبهاست، بهعنوان «الگوی آموزشی» انتخاب شد تا ساختار، ارکان، نکتهها و مهارتهای تهیه و نگارش آن بهصورت روشمند و بخشبهبخش همراهِ مثالهای متعدد بیان شود. روشن است که هرچه دربارۀ اصول و قواعد نگارش و ویرایش نامۀ اداری گفته میشود، برای دیگر قالبهای نگارشی نیز بهکاربردنی است.
کتاب در شش فصل تدوین شده و هر فصل با چندین پرسش تشریحی و چهارگزینهای پایان مییابد. در پایان کتاب، پاسخ همه پرسشهای تشریحی و چهارگزینهای آورده شده است.
فصل اول: رویکرد و چند گفتار کوتاه و ضروری درباره درستنویسی و آیین نگارش
فصل دوم: ارتباطات سازمانی/ فناوریها و قالبهای پرکاربرد نگارش اداری (ساختار و نگارش)
فصل سوم: مهارتهای نوین تهیه و نگارش نامه اداری (ساختارشناسی و نگارش و پردازش متن)
فصل چهارم: پردازش متن و مرزبندی کلمهها/ نگاهی به شلختهنویسیهای رایج
فصل پنجم: نشانههای نگارشی/ عددنویسی
فصل ششم: کلمهها، ترکیبها و اصطلاحات اداری/ برگزیده دستور خط فارسی
پایان کتاب: پاسخ همه پرسشهای تشریحی و چهارگزینهای و معرفی منابع و کتابنامه.
این تألیف را میتوان «کتاب کار نگارش اداری» به شمار آورد. تولید فراوان و انتشار شتابانِ نوشتار، این ضرورت را به وجود آورده که دانشافزایی و مهارتآموزی آیین نگارش اداری، بیشتر گسترش یابد. کاربردیترین راه آن هم انتخاب الگوهای معیار زبانی ویژۀ نوشتههای اداری با استناد به منابع ارزشمند موجود برای دانش پشتیبان و آمیختگی آنها با الگوها و رویکردهای نوین است. بر همین اساس، این مجموعه بر بخشهایی «بازآورانه» و نکتهها و محتواهایی «نوپردازانه» بنا نهاده شد:
۱) بخشهای بازآورانه و استنادی آن عبارتاند از: معرفی پرکاربردترین قالبهای نگارش اداری، انتخاب مهمترین اصول و نکات کاربردی در نگارشهای اداری، پیشنهاد الگوهای مناسب برای جایگزینی در هر نمونه غیرمعیارِ رایج، نشانهگذاریها، پارهای الگوهای معیار نوشتاری.
۲) بخشهای نوآورانه آن عبارتاند از: دستهبندی و پیشنهاد مطالب همزمان با بخشبندی نامه اداری، مثالمحوری یا آوردن نمونهها و مثالهای زیاد از ترکیبها و جملههای نادرست و نازیبای رایج در نامهنگاریهای اداری و پیشنهاد الگوهایی برای جایگزین آنها، گزینش محتواها و مثالها براساس نیازهای امروزیِ نوشتههای اداری، معرفی و تمرین شاخصهایی از پردازش رایانهای متن، چگونگی تأثیر شلختهنویسیهای رایج در شبکههای اجتماعی مجازی بر نگارشهای اداری، مباحثی مربوط به دستور خط، مرزبندی کلمهها و استقلال واژهها، نکتههایی تازه درباره آیین نگارش اداری همراه تصاویر آموزشی، واژهنامک اداری، برگزیده دستور خط.
منبع خبر: خبرگزاری ایسنا