هرچند شاهد افزایش روند واکسیناسیون در کشور هستیم اما نباید از این نکته غافل شویم که کشورهایی که پوشش واکسیناسیون بالایی داشتند، ذوق زده شدند و عجله کردند و به سمت عدم استفاده از ماسک رفتند، دوباره به همان وضعیت قبلی برگشتند.
گزارش پردیس امروز از گروه سلامت خبرگزاری فارس: حالا روند واردات واکسن کرونا به کشور افزایش یافته و همین امر باعث شده تا محدودیت سنی واکسیناسیون در پایتخت برداشته شود و از سوی دیگر نوبتدهی واکسیناسیون برای افراد ۱۵ سال به بالا از شب گذشته آغاز شد. جدیدترین نقشه کرونایی کشور نشان می دهد، ۵۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۲۳۸ شهرستان نارنجی و ۱۳۶ شهرستان زرد هستند. همچنین بعد از ماهها که هیچ شهرستان آبی در نقشه نبود، ۱۷ شهرستان در وضعیت آبی قرار گرفتهاند و پس از ۵۳ روز، مرگ و میر روزانه بیماران کووید ۱۹ به کمتر از ۳۰۰ نفر رسید.
به گفته وزیر بهداشت آمار واکسن به حدود ۴۵ میلیون دوز رسیده، رویهای که به باور عیناللهی احتمال رسیدن واکسیناسیون به ۷۰درصد را تا دو، سه هفته آینده قوت میبخشد. وزیر بهداشت در ابنخصوص گفت: دیگر لازم نیست دستورالعملهایی که قبلا داشتیم، اجرا کنیم. باید آنها را بهروز کنیم. مثلا لاک داون هوشمند را ایجاد کنیم و مطالب را به روز بتوانیم انجام دهیم. وی معتقد است در مورد دستورالعملهای درمانی هم به همین شیوه باید عمل شود. به عنوان مثال اگر به این نتیجه رسیدیم که دیگر رمدسیویر لازم نیست، دیگر نباید آن را تجویز کنیم.
به گفته وزیر بهداشت، نباید تعصب داشته باشیم و روی هر چیزی که اجماع میشود، بایستیم و درمانها را بهروز کنیم. وزیر بهداشت با اشاره به هجمههایی که در مورد عدم واکسیناسیون هست، میگوید: «یک عده جاهلاند و عدهای هم مغرضند که خودشان میدانند واکسن خوب است، اما به دلایلی علیه آن صحبت میکنند.» به باور عیناللهی تکلیف است در رابطه با اهمیت واکسیناسیون و اثرات آن صحبت شود.
*هر کس که باعث شود مردم خسارت ببینند، گناه بزرگی است
به اعتقاد وزیر بهداشت تنها مرجع علمی اظهارنظر درباره کرونا کمیته علمی کشوری است. وی در این خصوص گفت: به هیچوجه نظرات دیگر را قبول نمیکنیم، مگر اینکه در این کمیته باشد. افراد خارج از کمیته هم میتوانند داخل کمیته مستند صحبت کنند و مطالبشان را بگویند. اما اینکه در بیرون و در فضای آشفته مجازی که مردم را به اشتباه میاندازد، صحبت کنند، درست نیست. هر کس که باعث شود مردم خسارت ببینند، گناه بزرگی است. اکنون هر کس در جهت نادرست تشویق کند، جنایت میکند.
به گفته وزیر بهداشت مقصر فقط وزارت بهداشت نیست، بلکه همه عوامل دخیل اگر مردم را به گمراهی بکشانند، مقصرند. یک صدا باید از کمیته علمی بلند شود و آن صدایی است که اکثریت به آن نتیجه میرسند.
به گفته وزیر بهداشت یکی از برنامههایی که قرار است انجام گیرد رصد بهروز و به ثانیه مطالب علمی بینالمللی است. مطالبی که مرتبا باید رصد شوند. عیناللهی با اشاره به اینکه دانشگاهها تا حدی خوب هستند، میگوید: اگر مشکلی وجود دارد، ما حاضریم کمک کنیم، دسترسی به مقالات و منابع ایجاد شود و بالا برود تا بتوانند در خانه و … به سرعت به منابع دسترسی داشته باشند.
*خداحافظی با برخی از محدودیتها
به گفته عیناللهی رکورد واکسیناسیون در هفته شکسته شده است. وی با اشاره به اینکه در هفته قبل، بیش از ۸میلیون دوز واکسن تزریق شد. گفت: در هفته جاری بیشتر نیز خواهد شد. بنابراین حرکت مردمی و اعتماد مردمی ایجاد شده است. وزیربهداشت ادامه میدهد: در آینده، لاک داون هوشمند ایجاد میکنیم، به طوری که کسی که مدرسه میرود یا به مراکز دیگر مانند هتل و مراکز جمعی مانند استادیوم میرود، واکسن زده باشد. وزیر بهداشت از برداشتن برخی از محدودیتها هم خبر داد. بر این اساس بسیاری از محدودیتها برداشته میشود تا به زندگی عادی بازگردیم. اما با این حال مواردی مانند ماسک و رعایت فاصله و تهویه و … باید انجام شود.
*ذوق زده نشویم
هرچند شاهد افزایش روند واکسیناسیون در کشور هستیم اما نباید از این نکته غافل شویم که کشورهایی که پوشش واکسیناسیون بالایی داشتند، ذوق زده شدند و عجله کردند و به سمت عدم استفاده از ماسک رفتند، دوباره به همان وضعیت قبلی برگشتند. تا زمانی که زنجیره انتقال بیماری قطع نشده از سایر کشورهایی که پوشش واکسن پایینی دارند ممکن است ویروس های جهش یافته وارد کشورهای دیگر شود و چون در قبال جهش های جدید، واکسیناسیون انجام نشده، کشورها دوباره با مشکل روبرو می شوند. بعد از تزریق واکسن کووید۱۹، احتمال ابتلا به این بیماری باز هم وجود دارد اما افراد واکسینه، کمتر بستری می شوند و جان خودشان را از دست نمی دهند. مطالعات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا نیز نشان می دهد: واکسیناسیون می تواند مصونیت قابل ملاحظه ای را در برابر ویروس دلتا کرونا نشان دهد.
*کرونا هنوز ناشناخته است
دکتر علیجان تبرائی رئیس انجمن ویروس شناسی ایران نیز معتقد است، این ویروس هنوز ناشناخته و داروی خاصی ندارد و قدرت انتشار سویه دلتا ویروس که اکنون درگیر آن هستیم از سویه اولیه آن، ۱۰۰ برابر و قدرت تکثیرشوندگی آن، هزار برابر بیشتر است.
وی ادامه می دهد: همه واکسنها خوب هستند و از مرگ و میر، جلوگیری و شدت بیماری را کم میکنند و در این پیک جدید شاهدیم که آنها که واکسینه شدند، مصونیت بیشتری دارند، مردم هر واکسنی که در دسترس بود، حتما بزنند تا در برابر سویه های جدید کرونا از مرگ و میر در مصونیت باشند.
مسعود یونسیان اپیدمیولوژیست نیز در این زمینه می گوید: واکسیناسیون در پیشگیری از مرگ و میر و ابتلا به فرم های شدید بیماری که منجر به بستری می شود تقریبا تا ۹۹ درصد موثر بوده، البته قدرت محافظت واکسن از ابتلا به بیماری اعم از بیماری کم علامت یا بیماری هایی که علامت ندارند چیزی بین ۷۰ تا ۹۰ درصد است.
وی ادامه می دهد: همچنین افرادی که دو دز واکسن را دریافت کرده اند، در صورت ابتلا، عمدتا اشکال خفیف و یا بدون علامت مبتلا می شوند و عموما نیاز به بستری نخواهند داشت و این روزها عادی انگاری را در برخی اماکن عمومی می بینیم و نسبت افرادی که از ماسک استفاده می کنند کم شده و حضور افراد در اماکن بسته بیشتر شده و انگار مردم بیماری را فراموش کرده اند.
یونسیان تصریح می کند: شیوع بیماری و موج های بعدی تا زمانی که درصد زیادی از جمعیت یا با واکسن یا با ابتلا طی موج های مکرر مصون شوند، ادامه دارد و امیدوارم نسبت قابل ملاحظه ای را بتوانیم واکسینه کنیم و موج های پیش رو خیلی شدید نباشد و در جمعیتی باشد (جمعیت جوان) که مرگ و میر و بستری کمتری اتفاق بیفتد.
منبع خبر: خبرگزاری فارس