خوردن پُفک چه مضراتی برای سلامتی دارد؟
۱. پُفک برای زنان زیانبارتر است: تحقیقاتی صورت گرفته است که نشان میدهد، مصرف چیس و پفک برای خانمها بسیار مضر است. براساس این تحقیقات نشان داده شده است خانمهایی که چیپس و پفک مصرف میکنند، دو برابر بیشتر از سایر خانمها در معرض ناباروری هستند. این خطر برای زنانی که به دفعات در طول ماه از غذاهایی مانند پیتزا و ساندویچ استفاده میکنند، ۴ برابر بیشتر است. همچنین پژوهشهایی صورت گرفته است که نشان میدهد تنقلات مصنوعی مانند چیپس، پفک، شکلات و آدامس موجب بروز کم اشتهایی، مشکلات عصبی و نازایی در زنان میشود.
۲. پُفک در رشد کودکان و نوجوانان اختلال ایجاد میکند: استفاده از پفک و مواد مشابه غذایی در کودکان و نوجوانان در حال رشد باعث اختلال در رشد آنها میشود؛ زیرا مصرف این ماده چسبنده و حجیم شده باعث اشغال حجم زیادی از معده، اشغال مضاعف، خستگی سیستم گوارش و فلج شدن معده میشود. تحقیقات نشان میدهند که پفک تا ۹ برابر وزن خود آب جذب میکند؛ بنابراین معده کودکان را پر میکند و باعث بیاشتهایی آنها به وعدههای غذایی اصلی میشود. چیپس نیز به دلیل کالری بالای روغن آن به سیری کاذب منجر میشود و میل افراد را به مصرف غذاهای مغذی کاهش میدهد؛ درنتیجه این امر مصرف کننده به بیماریهایی مانند کمخونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش و تضعیف مو پس از مصرف مداوم این فرآورده دچار میشود؛ همچنین مصرف رنگ نارنجی در پفک باعث بروز اختلالات رفتاری، اضطراب، تندخویی و آلرژی کودکان میشود.
۳. پُفک باعث سوءتغذیه میشود: برای افرادی که درگیر سوء تغذیه هستند، هشدار داده میشود که از این خوردنیها به هیچ وجه حتی در مقدار کم استفاده نکنند؛ زیرا این گروه از خوراکیها سیری کاذب در فرد به وجود میآورد و این سیری کاذب احساس بیاشتهایی را در فرد تشدید میکند و دیگر میلی به خوردن غذای اصلی ندارند. این بیاشتهایی تهدیدی جدی برای این افراد است.
۴. پُفک سبب خرابی دندانها میشود: پفک به دلیل نشاسته موجود در ذرت طبیعت خاص خود و خاصیت چسبندگی که دارد، در گروههای سنی مختلف و بهویژه کودکان و نوجوانان باعث ایجاد آسیبهای جدی میشود. پفک دارای کربوهیدرات قابل تخمیر است و تخمیر این مواد با باکتریهای موجود در دهان باعث پوسیدگی دندانها میشود. این ماده غذایی غیر مجاز که فاقد ارزش غذایی علاوهبر ایجاد چسبندگی در دندانها سلامت وضعیت دهان را نیز به خطر میاندازد.
۵. پُفک و ایجاد اختلال در یادگیری: باوجود تبلیغات موجود بیشتر پُفکها را با استفاده از رنگهای مصنوعی تولید میکنند که میتواند خطرات خاص خود را داشته باشد. استفاده از این رنگهای مصنوعی ممکن است باعث بروز بیماریهایی مانند اختلالی روانی به نام سندرم بیش فعالی همراه با نداشتن تمرکز در کودکان کم سن و سال شود و اختلالاتی ایجاد کند که بعدا وقتی کودکان به مدرسه رفتند، باعث ضعف آنها در یادگیری درسها میشود.
۲. مضرات خوردن چیپس برای سلامتی
تفاوت چیپس معمولی با چیپسهای ترتیلا و پرینگلز
خوردن چیپس چه مضراتی برای سلامتی دارد؟
۱. اضافه وزن: به طور کلی خوردن چیپس و غذاهایی سرخ کرده و چرب شبیه به آن به اضافه وزن و مشکلات سلامتی منجر خواهد شد. هر ۳۰ گرم چیپس حدود ۱۵۳ کالری دارد. کالری بالای چیپس ریسک اضافه وزن و چاقی را افزایش میدهد. نگرانی اصلی درباره چیپس این است که معمولا داخل روغن سرخ میشود. یک وعده استاندارد آن ۱۶ درصد چربی لازم روزانه ما را تشکیل میدهد که ۱۵ درصد از این چربی از اسیدهای چرب اشباع است. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، چیپس یکی از عوامل اصلی مرتبط به اضافه وزن بود. چاقی میتواند زمینهساز ابتلا به دیابت، مشکلات قلبی و بعضی سرطانها باشد.
۲. فشار خون بالا: چیپسها معمولا طعمدار و نمکی هستند که وجود نمک باعث افزایش سدیم در آنها میشود. مصرف غذاهایی با سدیم بالا میتواند به افزایش فشار خون و مشکلات قلبی بیانجامد. افزایش فشار خون ریسک سکته قلبی و بیماریهای کلیوی را افزایش میدهد. هر ۳۰۰ گرم چیپس دارای ۱۲۰ تا ۱۸۰ میلیگرم سدیم است. میزان سدیم مصرفی روزانه باید در حدود ۲۳۰۰ میلیگرم محدود شود؛ اما افرادی که به دیابت، فشار خون بالا و مشکلات کلیوی مبتلا هستند، نباید بیش از ۱۵۰۰ میلیگرم در روز مصرف کنند.
۳. افزایش احتمال ابتلا به سرطان: آژانس استاندارد غذایی (FSA) اوایل سال جاری با انتشار هشدارهایی درباره مصرف تکههای چیپس و سیب زمینی سرخ و پخته شده به علت وجود آکریل آمید جنجالی بزرگ ایجاد کرد. این تحقیق نشان داد که ۱۶ نوع از مجموع ۹۲ نوع چیپس موجود دارای میزان زیادی از ترکیب آکریلامید است که سازمان جهانی بهداشت آن را ازجمله ترکیبات سرطانزا معرفی کرده است. همچنین تحقیقات دیگری نشان داد که مصرف روزانه سه بسته چیپس به مدت یک هفته مقدار آکریلامید موجود در بدن را تا حدود ۴۶٪ بالا میبرد. این مطالعه نشان داد که چیپسهای قهوهای رنگ نسبت به چیپسهای طلایی کمرنگ آکریلامید بیشتری دارد.
۴. خطر چیپس برای جنین: مصرف میزان چشمگیری از چیپس نهتنها تعادل را در بدن کودکان و بزرگسالان برهم میزند، به جنین متولد نشده نیز صدمه میزند. تحقیقات بریتانیایی نشان میدهد زنان بارداری که چیپس و اسنک میخورند، درست به همان میزان به جنین خود صدمه میزنند که گویی دخانیات مصرف میکنند. این مسئله به علت وجود ماده آکریلامید است که میتواند به دی انای نیز صدمه بزند.
۵. بیش فعالی: ازجمله خطرات مصرف چیپس برای جوانان و نوجوانان میتوان به بیش فعالی اشاره کرد. یک تحقیق که نتایج آن در مجله Plos One منتشر شد، گزارش داد موشهایی که رژیم غذایی آنها متشکل از چیپسهای صنعتی بود، در مقایسه با مغز موشهای عادی از نظر فعالیت متفاوت بودند. محققان دانشگاه ارلانگن – نورنبرگ آلمان دریافتند، در این موشها قسمتهایی از مغز که به خواب مربوط است، کار نمیکرد و قسمتهایی که با حرکت بدن همراه بود، فعالیتی بیشتر از همیشه داشت. این تغییرات در مغز موجب میشود که در رفتار آنها بیش فعالی مشاهده شود.