به گزارش پردیس امروز به نقل از خبرگزاری فارس؛ آلودگی هوا دست از سر تهران برنمیدارد، شاخص آلودگی هوا بر روی عدد ۱۳۱ قرار گرفته و هوای تهران برای گروههای حساس جامعه آلوده است. شاخص آلودگی هوا در تهران دوباره صعودی شده، در ۲۴ ساعت گذشته هم شاخص کیفیت هوا بر روی عدد ۱۳۵ قرار داشت و کیفیت هوای تهران قابل قبول بود.
پایتخت از ابتدای سال ۲ روز هوای پاک، ۲۰۰ روز هوای قابل قبول، ۷۵ روز هوای ناسالم برای گروه های حساس جامعه و ۶ روز هوای آلوده برای همه افراد داشته است. این در حالی است که تهران در مدت مشابه سال پیش ۱۵ روز هوای پاک، ۱۸۱ روز هوای قابل قبول، ۸۵ روز هوای ناسالم برای گروه های حساس جامعه و ۲ روز آلوده برای همه افراد داشته است.
کارشناسان و شورای شهریها علت افزایش آلودگی هوا و عدم کنترل و پیشگیری از آن را به دلیل اجرایی نشدن قانون هوای پاک می دانند. قانونی که اجرای آن در دست بیش از ۲۰ دستگاه بوده و همه باید برای اجرای آن اقدام کنند.
ساماندهی موتورسیکلتها و صنایع آلاینده نتیجهبخش نبوده/هشدار درباره بدتر شدن اوضاع در صورت بی توجهی
اعضای شورا تاکنون مباحث و راهکارهای مختلفی را مطرح کردهاند و مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران درباره موضوع آلودگی هوا اظهارداشت: مدیریت شهری تهران در کنار بیش از ۲۰ دستگاهی که نام آنها در قانون هوای پاک آمده است، برای کاهش آلودگی هوا تلاش میکند.
وی ادامه داد:ساماندهی موتورسیکلتها و صنایع آلاینده نتیجهبخش نبوده و از این رو همچنان شاهد تردد موتورسیکلت های کاربراتوری و آلاینده در تهران هستیم.
چمران افزود: درجه گوگرد در گازوئیل برخی خودروها بالا است و به عنوان مثال این میزان در اتوبوسهای شرکت واحد ۵۰۰ پی پی ام است اما گفته میشود که در کامیونها این عدد به پنج هزار پی پی ام میرسد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه اقدامات انجام شده برای حل آلودگی هوای پایتخت تاکنون اثربخش نبوده است، گفت: همه باید برای کاهش آلایندههای هوا تلاش کنند چراکه در غیر این صورت، اوضاع از این هم بدتر میشود.
راهکار نهایی و اصلی مقابله با آلودگی هوا
حجتالاسلام آقامیری عضو شورای شهر تهران درباره موضوع آلودگی هوای تهران به خبرنگار فارس گفت: این معضل سالهاست که گریبانگیر پایتخت بوده و راهکارهای مختلفی برای مقابله با آن پیشبینی شده است که راهکار نهایی به نظر من برقی شدن خودروها و موتورسیکلتها در پایتخت است.
وی افزود: راهی به غیر از برقی شدن وسایل حمل و نقل اعم از شخصی و عمومی نداریم که این قضیه پروسهای زمانبر است که با همکاری شهرداری، خودروسازها، دولت و … قطعا میسر خواهد ماند.
وی با اشاره به اینکه در بحث واردات خودرو و موتورسیکلت هم باید مسأله برقی بودن آن را باید با جدیت مورد توجه قرار دهیم گفت: در کنار این موضوع کاهش ترددها در سطح شهر با خودروهای شخصی، خروج همه کارخانههای آلاینده و دور کردن آنها از شهر تا حدودی در بهبود وضعیت حداقل به صورت موقتی مؤثر است.
توسعه وسایل حمل و نقل عمومی و خطوط مترو در اولویتهای مدیریت شهری قرار دارد
عضو شورای شهر تهران با اشاره به این که توسعه وسایل حمل و نقل عمومی و خطوط مترو در اولویتهای مدیریت شهری قرار دارد گفت:به طور کلی وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس و تاکسی فقط ۲ درصد در آلودگی هوای تهران سهم داشتهاند و بر اساس بررسیهای انجام شده بخش اعظم آلودگی هوای پایتخت ناشی از خودروهای شخصی و موتورسیکلتها است و تهران ۳ تا ۴ میلیون خودرو و ۴ میلیون موتورسیکلت دارند که اکثر آنها آلاینده هستند.
۲ هزار اتوبوس در حال حاضر بیشتر در تهران فعال نیست
وی بیان داشت:۲ هزار اتوبوس در حال حاضر بیشتر در تهران فعال نیست که مبحث معاینه فنی آنها با دقت انجام میگیر ولی با این وجود بنا داریم افزایش اتوبوسها را مدنظر قرار دهیم تا هر چه بیشتر از استفاده از خودروهای شخصی کاسته شود.
نظرسنجی از کارشناسان برای تغییر در طرح ترافیک
وی در پاسخ به این پرسش که طرح ترافیک کنونی چقدر در کاهش آلودگی هوا مؤثر است گفت: به نظر ما ساعت طرح باید افزایش یابد مثلا از ۷:۳۰ به ۶:۳۰ دقیقه کاهش یابد تا شهروندان کمتر خودروی شخصی برای تردد در سطح شهر بیاورند البته نمیخواهیم اسباب زحمت برای مردم فراهم کنیم و باید این کار با سنجش دقیق انجام گیرد.
وی اعلام کرد:نظرسنجیهای داخلی و به نوعی استمزاج داخلی از کارشناسان در حال انجام است و بنا داریم برنامهها به سمت و سویی رود که هم رضایت مردم حاصل باشد و هم با اجرای طرح شاهد کاهش آلودگی هوا باشیم.
برای اولین بار مدیریت آلودگی هوا به شهردار تهران سپرده شده است
به نظر کارشناسان یکی از مشکلات اصلی تهران نبود مدیریت واحد در حوزههای مختلف است که باعث موازی کاری دستگاهها و جزیرهای عمل کردن آنها میشود. بر همین اساس اخیرا با تعامل دولت و شهرداری برای اولین بار مدیریت آلودگی هوا به علیرضا زاکانی، شهردار تهران سپرده شده است. خبری که سیفی مشاور رسانهای شهر تهران هم آن را اعلام کرد.
عملکردهای ما در کنترل آلودگی هوا طی سالهای گذشته نامناسب نبوده است
بر همین اساس روز گذشته نشست هم اندیشی با هیات اندیشه ورز شناسایی عوامل و راهکارهای مقابله با آلودگی هوای تهران برگزار شد. سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی، در این نشست گفت: مبنای مطالعات ما با مبنای تصمیمگیری ها در تضاد است و این مساله باعث هدر رفت بودجهها میشود.
وی با اشاره به وجود قانون هوای پاک و دستورالعملهای متعدد در باره آلودگی هوا، گفت: عملکردهای ما در کنترل آلودگی هوا طی سالهای گذشته نامناسب نبوده است.
مساله ما در مساله آلودگی هوا، جنگ ارادههاست
این نماینده مجلس اظهار داشت: مساله ما در مساله آلودگی هوا، جنگ ارادههاست و با تغییر تحولات صورت گرفته میبینم که این موضوع در اولویت پیگیری دولت قرار گرفته است و در تصمیمگیریها حواسمان جمع باشد که به قانون پایبند باشیم.
پرداختن به موضوع آلودگی هوا در یک کمیته ویژه
وی پرداختن به موضوع آلودگی هوا در یک کمیته ویژه را امید بخش دانست اما برخی پیشنهادات مانند نصب GPS بر روی خودروهای آلاینده را غیرواقعی و موجب هدررفت بودجه خواند.
رفیعی مشکل آلودگی هوا را ضعف مدیریتی عنوان کرد و گفت: برای مثال برای تغییر در مدیریت تقاضای سفر نیازمند تصمیم جهادی هستیم.
شهر تهران در توپوگرافی مناسبی طراحی شده/شرط تبدیل تهران به زیست پذیرترین شهرها
شهردار تهران هم در نشست هم اندیشی با هیات اندیشه ورز شناسایی عوامل و راهکارهای مقابله با آلودگی هوای تهران، گفت: شهر تهران در توپوگرافی مناسبی طراحی شده و اگر به آن توجه شود به بهترین هوا و زیست پذیرترین شهرها دست مییابیم.
وی افزود: توسعه مترو در دستور کار است و از آنجاییکه تا ۱۴۲۰ سهم ۳۳ درصدی انتقال مسافر بر عهده مترو گذاشته شده و در تلاشیم توسعه اتوبوسها به سمت غیر آلایندهها برود.همچنین در حوزه تاکسیها و خودروهای حمل و نقلی شهر را زیست پذیرتر کنیم.
شهردار تهران گفت: شهر را با کمک مناسبسازی و ایجاد زمینه حضور شهروندان بدون رفت و آمد مهیا کنیم و تا ۶۰۰ کیلومتر مناسبسازی پیادهروها، توسعه فضای سبز را در دستور کار قرار میدهیم.
وی عنوان کرد: شهرداری درباره پایانهها مستقیما میتواند تصمیم بگیرد و همچنین در زمینه باراندازهای شهر که اگر به خارج شهر منتقل شود، در بهبود شرایط موثر خواهد بود.
زاکانی با بیان اینکه اراده جدی در کشور وجود دارد که وضعیت هوای کلانشهرها بهبود یابد، گفت: در جلسه ای که با معاون اول رییس جمهور داشتیم ( و با حضور وزیر کشور، راه، صمت، رئیس سازمان محیط زیست، استاندار و شهردار تهران) کمیته ویژه ای تشکیل شد و ۶۲ پیشنهاد در جلسه هیات دولت در نتیجه این جلسه، ارائه شد.
وی ادامه داد: وزیر نفت هم در دولت بیان کرد که به هیچ وجه یک لیتر هم سوخت آلاینده در تهران توزیع نکردیم.
شهردار تهران ابراز داشت: در این جلسه تصمیم گرفته که همه کلانشهرهای هدف، مثل تهران تا فاصله ۴۰ کیلومتری سوخت آلاینده مصرف نکنند.
وی در خصوص تصمیم دولت درباره موتورسیکلت های کار گفت: بنا شد شهرداری نقش ویژه ای در کنترل آنها داشته باشد، برای کاهش قیمت موتور برقی و باتری موتورهای برقی با ایجاد ایستگاههای شارژ مجدد، شرایط را به سمتی ببریم که قیمت ها پایین بیاید.
امیدی تازه برای باز شدن گره کور آلودگی هوا
سالهاست تهران گرفتار آلودگی هوا و ذرات معلق است و این معضل نه تنها کاهش نیافته بلکه تدریجا طی سالهای اخیر افزایش هم یافته است. راهکارهای مختلفی برای مقابله با این معضل ارائه شده از ایجاد تهویه مصنوعی و دست به دامان باد و باران شدن تا ایجاد طرحهای ترافیک ولی هیچ یک از این راهکارها سبب شکست آلودگی هوا نشده و مسکنی بر زخم کهنه تهران است. از آنجایی هم که مساله مقابله با آلودگی هوا متولی واحدی نداشته این مشکل مدام از این دستگاه به دستگاه دیگر پاسکاری شده است.اما اکنون امید تازه ایجاد شده و اخیرا با تعامل دولت و شهرداری برای اولین بار مدیریت آلودگی هوا به، شهردار تهران سپرده شده است و حالا باید منتظر ماند و دید گره کور آلودگی هوا چگونه به دست شهردار تهران و هیاتهای اندیشه ورز باز خواهد شد؟
گفتنی است، بسیاری از مخاطبان «فارس من» هم با ثبت سوژههایی مانند درخواست مقابله با آلودگی هوا و متخلفان همچنین برای مقابله با آلودگی هوا چارهای بیندیشید از خبرنگاران خبرگزاری فارس خواستار پیگیری شدهاند.