شورای امنیت سازمان ملل جمعه به اتفاق آرا قطعنامه ۲۵۸۵ که توسط روسیه،آمریکا، ایرلند و نروژ درباره تمدید کمکرسانی به سوریه از طریق مرزها تهیه شده بود، تصویب کرد.
به گزارش پردیس امروز به نقل از ایسنا و رویترز، به این ترتیب شورای امنیت روند تحویل کمکها به سوریه از طریق گذرگاه “باب الهوی” در ترکیه را برای مدت یک سال تمدید کرد.
طبق اعلام روسیه تحویل کمکها از طریق گذرگاه باب الهوی برای مدت ۶ ماه تمدید شد و این ماموریت، شش ماه دیگر قابل تمدید است.
پس از مذاکرات سفیران آمریکا و روسیه در سازمان ملل، ۱۵ عضو شورای امنیت به اتفاق آرا موافقت کردند که کمک رسانیها در دو دوره شش ماهه انجام شود.
آنها تمدید اجازه شش ماه دوم را به گزارش دبیر کل سازمان ملل درباره چگونگی کمک رسانی مشروط کردند. البته به گفته دیپلماتها برای تمدید شش ماه دوم در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۲ دیگر نیازی به رأی گیری نیست.
زمان ماموریت سازمان ملل برای کمک رسانی مرزی به سوریه امروز شنبه به پایان میرسد.
شورای امنیت برای اولین بار در سال ۲۰۱۴ تصویب کرد تا از طریق چهار گذرگاه مرزی عملیات کمک رسانی فرامرزی به منطقه شمال غرب سوریه انجام شود اما سال گذشته به دلیل مخالفت روسیه و چین، شمارگذرگاه های مجاز برای ارسال کمکها را به یک گذرگاه کاهش یافت.
واکنشها
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در شورای امنیت گفت که تمدید مکانیسم کمک رسانی به سوریه با تصمیم مشترک روسیه و آمریکا صورت گرفت.
وی رأی موافق آمریکا و روسیه به قطعنامه پیشنهادی را یک “لحظه تاریخی” در مسیر حل بحران سوریه دانست و گفت که اعضای شورای امنیت در خصوص لزوم تامین نیازهای اساسی مردم سوریه از طریق فعالیتهای بشردوستانه متحد هستند.
نبنزیا افزود: “ما امیدواریم که این سناریو به نقطه عطفی برای سوریه، خاورمیانه و در واقع کل جهان تبدیل شود.”
لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل نیز در جلسه شورای امنیت سازمان ملل گفت: این مهم است که ایالات متحده و روسیه توانستند در مورد یک ابتکار عمل بشردوستانه که منافع مردم سوریه را تأمین می کند به توافق برسند. این نشان داد که میتوان برای دستیابی به اهداف مشترک با روسیه همکاری دیپلماتیک داشت. این یک هدف مشترک بود و ما توانستیم در این مورد به توافق برسیم.
وی بر اهمیت دستیابی به توافق با روسیه در شورای امنیت در موضوع انتقال کمک های بشردوستانه به سوریه تأکید کرد و ابراز امیدواری کرد که کار مشترک دو طرف ادامه یابد.
وی افزود: “امیدوارم فرصتهای دیگری برای کار با روسیه در موضوعاتی که مورد علاقه متقابل ما است وجود داشته باشد.”
یک مقام ارشد کاخ سفید نیز تصویب پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره تمدید سازوکار انتقال کمکهای بشردوستانه به سوریه را “نتیجه ای فراتر از انتظارات آمریکا” دانست.
وی گفت: “این بسیار بهتر از آن چیزی است که در ماههای اخیر انتظار داشتیم.”
گییر پدرسن ، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه از تصویب پیش نویس قطعنامه تمدید مکانیسم انتقال کمکهای بشردوستانه به سوریه از طریق مرزها استقبال کرد.
دفتر رسانهای پدرسن در بیانیهای اعلام کرد: “با توجه به مشکلات گستردهای که مردم سوریه با آن روبرو هستند پدرسن امیدوار است که تصمیم امروز شورای امنیت بتواند به آغازی برای تقویت وحدت بین المللی تبدیل شود.”
وزارت امور خارجه ترکیه نیز در بیانیهای با استقبال از تصویب این قطعنامه، سایر کشورها را به اتخاذ “موضع سازنده” برای دستیابی به یک راه حل سیاسی برای بحران در سوریه دعوت کرد.
وزارت امور خارجه ترکیه اظهار داشت که تمدید مکانیسم انتقال کمکها از آن سوی مرز برای “تأمین نیازهای مردم سوریه” ضروری است.
منبع خبر: خبرگزاری ایسنا