پردیس امروز به نقل از خبرگزاری ایرنا، حجت الاسلام «محمد زارع فومنی» فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به نقش نهادهای مختلف و احزاب سیاسی در تحقق مشارکت حداکثری، گفت: احزاب سیاسی برای گرم شدن تنور انتخابات و تحقق مشارکت حداکثری مردم، باید با قویترین گزینه خود وارد انتخابات شوند.
آخرین ماه بهار امسال رئیس جمهور دولت سیزدهم با رای مردم تعیین خواهد شد. دولت دوازدهم هم با همه توان خود مشغول به فعالیت است تا کشور را بدون تحریم و با کمترین مشکلات تحویل دولت بعدی دهد. در واقع همانطور که در سخنان رئیس جمهور و بیانیه وزارت امورخارجه در اعتراض به رفتارهای صداوسیما هم بیان شده مذاکرات احیای برجام، هموار کردن مسیر مدیریت بهتر کشور برای دولت بعدی است.
در این حال که همه نگاهها معطوف به مذاکرات وین و خرجی نهایی این مذاکرات است، داوطلبان احتمالی انتخابات ریاست جمهوری هم فعالیتهای خود را تشدید کردهاند. البته براساس سنت رایج در انتخابات ریاست جمهوری ایران،گزینههای اصلی احزاب احتمالا در دقیقه ۹۰ رونمایی میشوند. شاید به همین دلیل است که هنوز از گزینههای اصلی انتخابات خرداد سال جاری خبری نیست.با این حال فعالیتهای نهادهای اجماع ساز هر دو جریان سیاسی کشور با جدیت در حال انجام است.
نهادهای اجماع ساز با دغدغههای متفاوت
شورای وحدت که متعلق به جناح سنتی و کلاسیک جریان اصولگرا است طی نامهای از ۱۰ دواطلب احتمالی انتخابات ریاست جمهوری که از جناح اصولگرا هستند دعوت کرده تا برنامههای خود را جهت بررسی تحویل این شورا دهند. نامهای که نشان داد تنها گزینه شورای وحدت «علی لاریجانی» نبوده است.
از سوی دیگر بر خلاف شورای وحدت، شورای ائتلاف اصولگرایان فعالیتهای خود را به صورت چراغ خاموش ادامه میدهد. .شورای ائتلاف طراحی خود در انتخابات مجلس یازدهم را عامل پیروزی اصولگرایان میداند بنابراین معتقد است چون تجربه موفقی به دست آورده در انتخابات امسال هم باید میدان داران اصولگرایان باشند. تحلیلی که شورای وحدت قبول ندارد. «منوچهر متکی» در گفتگو با یکی از رسانهها اتفاقا تجربه انتخابات مجلس یازدهم و نحوه لیست بندی را عامل انشقاق از شورای ائتلاف دانسته است.
در حالی فعالیت نهادهای اجماع ساز اصولگرایان با دو ابهام آمدن یا نیامدن رئیس قوه قضاییه و همچنین نتایج مذاکرات وین در حال انجام است که در جناح مقابل جبهه اصلاحات ایران هم فعالیتهای خود را تشدید کرده است. انصراف «سید حسن خمینی» از نامزدی البته چالشهایی برای این شورا ایجاد کرده است. امتناع ظریف از نامزدی و مسئله عبور از فیلترهای شورای نگهبان از دیگر چالشهای این طیف سیاسی است. اعلام این تصمیم که در بین گزینههای اصلاح طلبان حتما یک زن خواهد بود شاید تلاشی برای تحریک بدنه اصلاح طلبان باشد. اینکه این اقدام به چه میزان مفید به فایده خواهد بود فعلا با ابهام روبرو است.
تجربه انتخابات مجلس یازدهم و همچنین مشکلات اقتصادی و از سوی دیگر برخی افکار سنجیها نشان می هد که تنور انتخابات در میان مردم هنوز داغ نیست. در مورد نحوه عملکرد نهادهای نظارتی باید تا زمان ثبت نام داوطلبان و بررسی صلاحیتها صبر کرد. اما احزاب سیاسی برای تاثیر گذاری در مشارکت حداکثری مردم باید فعالیت قابل قبولی داشته باشند. اما احزاب چه نقشی میتوانند در تحقق مشارکت حداکثری داشته باشند؟
احزاب با قوی ترین گزینه خود وارد انتخابات شوند
حجت الاسلام «محمد زارع فومنی» فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به این سوال که در شرایط کنونی احزاب سیاسی کشور چه نقشی برای حضور حداکثری مردم در پای صندوق رای می توانند ایفا کنند؛ گفت: احزاب در کشور ما از قدرت چندانی برخوردار نیستند. از طرف دیگر هم جامعیت و فراگیری گستردهای ندارند. بنابراین نباید خیلی از احزاب انتظار بالایی داشته باشیم با این حال احزاب سیاسی و افراد شاخص در این احزاب میتوانند در افزایش مشارکت تاثیر گذار باشند.
وی افزود: احزاب در شرایط فعلی بهترین اقدامی که میتوانند انجام دهند این است که با قویترین و محبوبترین فرد خود وارد انتخاب شوند تا هم سطح انتخابات ارتقا پیدا کند و هم فرد پیروز از توانمندیهای لازم برای مدیریت کشور برخوردار باشد. در این صورت افراد ضعیف هم فرصتی برای تصاحب صندلیهای مسئولیت در کشور نخواهد داشت.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تشویق مردم به مشارکت و دوری از ایجاد ناامیدی را از دیگر فعالیت های کارکردی دانست که احزاب میتوانند برای تحقق مشارکت حداکثری انحام دهند و گفت: مردم در شرایط فعلی با توجه به مشکلات اقتصادی ناامید هستند. مذاکرات وین و مسئله احیای برجام قدری امید در دل مردم ایجاد کرده است. بنابراین اگر حداقل نمیتوانیم مشکلات را حل کنیم این امید مردم را هم از بین نبریم. همین امیدواری منجر به مشارکت مردم در انتخابات میشوند.